De verkiezingen voor de Provinciale Staten 2011 zijn achter de rug. Ik ben niet ontevreden over de Roosendaalse situatie. Ik heb de grafiek uit mijn vorige blog bijgewerkt (zie hieronder). De SP heeft de goede lijn van de vorige verkiezingen doorgezet en is in Roosendaal gestegen t.o.v. de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Ook de andere landelijke partijen zijn in Roosendaal redelijk stabiel. Vergelijken we de uitslagen van de provinciale staten verkiezingen met die van de gemeenteraad en de Tweede Kamer van vorig jaar, dan ziet dat er voor de landeljke partijen in Roosendaal als volgt uit:
Roosendaal in % in % in %
CDA 15,6 14,9 14,9
PvdA 11,9 17,6 15,1
SP 9,3 11,4 11,8
GL 4,5 4,6 4,5
VVD 24,3 21,6 20,8
Deelname PVV nee ja ja
Uitslag PVV 21,6 19,4
Opkomst 46,1 70,2 49,4
De vraag is dan: waar komen de stemmers op de PVV vandaan?
Volgens mij nauwelijks uit de Roosendaalse achterbannen van CDA, PvdA, SP en GL. De uitslagen van die partijen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Provinciale Staten (toen de PVV ook meedeed) lijken erg op de uitslagen voor de gemeenteraad (toen de PVV niet meedeed). PvdA en SP zijn in die periode zelfs gestegen en GL is volledig stabiel. Alleen het CDA is wat gedaald. Maar dat is erg beperkt gebleven. Er is zeker wel een relatie met de VVD-stemmers. Als de PVV meedoet gaat in Roosendaal het aantal stemmers op de VVD omlaag. Het effect is echter niet enorm.
De opkomst kan het ook niet echt zijn. De uitslag van de PVV zal bij een hogere opkomst wel wat stijgen. De verschillen bij de Tweede Kamerverkiezingen (met een hoge opkomst) en de Provinciale Statenverkiezingen (met een veel lagere opkomst) zijn echter beperkt.
Waar komen die PVV kiezers dan wel vandaan? Volgens mij moet de verklaring liggen bij de achterban van de Roosendaalse Lijst. Ik heb ook daar een staatje van gemaakt.
Verkiezingen Gemeenteraad 2010 Tweede Kamer 2010 Provinciale Staten 2011
in Roosendaal in % in % in %
D66 5,2 7,0
ND 8,8
PVV 21,6 19,4
Roosendaalse Lijst 25,6
De stemmers op de PVV komen volgens mij niet uit de achterban van de Nieuwe Democraten. De 8,8% van de ND bij de gemeenteraadsverkiezingen komen sterk overeen met de uitkomsten voor D66 bij de landelijke verkiezingen. D66 had bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 ook 8,8% van de stemmen. En bij de laatste verkiezingen was dat 7%. Niet gek ook, er zijn natuurlijk historische banden tussen beide partijen!
Blijft over de Roosendaalse Lijst. Ik kan er niets anders van maken. Veel mensen die bij de gemeenteraad op de Roosendaalse Lijst stemmen, stemmen bij de landelijke verkiezingen (als de Roosendaalse Lijst niet meedoet) op de PVV. Ik vind het verassend!
Of heeft u een andere analyse??
Mooie analyse en getalsmatig is er weinig tegen in te brengen. Het lijkt er dan ook op dat de achterban van de Roosendaalse Lijst veel rechtser is dan we tot nu toe dachten. Belangrijk voor alle fracties en zeker de VVD om dat de Roosendalers de komende jaren duidelijk te gaan maken, zodat de RL in 2014 niet meer de grootste is in de gemeenteraad. Ik begrijp nu ook de leus 100% Roosendaal beter, dat was al een naar "eigen volk eerst" riekende slogan. Het is nu duidelijk.
BeantwoordenVerwijderen