Wethouder Toine Theunis gaat in zijn blog van 13 december jl. in op de noodzaak om in crisistijd de overheidsbestedingen op peil te houden. Dat wil zeggen: de overheidsinvesteringen. De overheid hoeft volgens hem, en hij verwijst daarbij naar de vroegere Robeco topman Van Duijn, de consumptie niet aan te moedigen. Op de overheidsuitgaven die op consumptie gericht zijn (subsidies, uitkeringen e.d.) kan bezuinigd worden. Daar zou volgens hem de economie niets aan hebben. Toine legt daarbij de parallel met het Roosendaalse beleid. Ook hier moeten we investeren. Zeker omdat, zoals de wethouder stelt, de rente nu laag is en de gemeente goedkoop kan lenen. Volgens Toine past dit in de traditie van Keynes. Roosendaal heeft volgens hem op dit punt goede troeven in handen.
Ik heb het artikel van Van Duijn in de Telegraaf van 27 november jl. ook gelezen. Mijn economiekennis was wat weggezakt, maar ik heb het laten opfrissen. Ik weet het weer. Keynes legde het verband tussen het te kort schieten van de totale vraag naar goederen en de werkloosheid. Volgens Keynes bepaalt op korte termijn de effectieve vraag (dit is de vraag die leidt tot de koopdaad) de hoogte van de productie en daarmee de werkgelegenheid. Ik weet de formule ook weer:
Y (nationaal inkomen) = C (consumptie) + I (investeringen) + O (Overheidsbestedingen) + X (Export) – M (Import)
Toine heeft gelijk dat de overheidsbestedingen leiden tot een groei van de welvaart. Toine heeft geen gelijk dat de consumptie er niet toe zou doen. Dat kun je in deze formule van Keynes eenvoudig zien. De koopkracht moet juist op peil blijven. Het is voor de overheid (dus ook voor de gemeente Roosendaal) juist ook in economische zin van belang de consumptie overeind te houden. Dat doet de overheid bijv. door het betalen van ambtenarensalarissen, maar ook door het verstrekken van uitkeringen. De formule van Keynes waarnaar de wethouder verwijst is duidelijk.
Voor wat betreft de overheidsinvesteringen pleit de wethouder voor investeringen die een hoog maatschappelijk rendement hebben. Daar ben ik ook voor. Dan hebben we het over investeringen die meerwaarde opleveren voor de toekomstige generatie Roosendalers. Ik denk dat de wethouder dan denkt aan het nieuwe stadskantoor (of wat er van over is) en de nieuwbouw op Stadsoevers. Ik vermoed dat hij dat de sterke troeven van Roosendaal vindt. Als ik denk over investeringen die een meerwaarde opleveren voor toekomstige generaties, dan denk ik eerder aan het omleggen van de A58, renovatie van achterstandswijken, investeringen in het onderwijs, investeringen in milieu, duurzaamheid, versterking van het vestigingsklimaat voor innoverende bedrijven. Dat soort dingen. Een nieuw stadskantoor is een prestigeproject, daar hebben Roosendalers niets aan. Vraag het ze zelf! Dat kost alleen belastinggeld. En huizenbouw waar geen vraag naar is, dat is kapitaalvernietiging.
A.s. woensdag 22 december houdt het College een openbare bijeenkomst over de nieuwbouw van het tweede stadskantoor. Blijkbaar is er voor het College geen tijd te verliezen. Ik vind echter: Betrek het bij de discussie over de ‘Agenda van Roosendaal’. Dan pas is er een bredere afweging mogelijk. Misschien zijn er wel onderwerpen met een hoger maatschappelijk rendement. En dan kan onze nieuwe burgemeester ook meedoen!
Ada Oudhof, SP gemeenteraad Roosendaal
Onderwerpen, afwegingen en keuzes in de Roosendaalse gemeenteraad
zondag 19 december 2010
zondag 28 november 2010
WETHOUDER BEGRIJPT NIETS VAN JEUGDZORG
In de krant van zaterdag (BN de Stem, 27 november 2010) heeft de Roosendaalse wethouder Kees Jongmans samen met een tweetal kompanen zijn visie gegeven op de toekomstige jeugdzorg. De visie van de wethouder is belangrijk omdat de regie op de jeugdzorg bij de gemeente komt te liggen. De visie van de wethouder is ook verontrustend. Hij geeft in het artikel namelijk aan eigenlijk geen idee te hebben waar het in de jeugdzorg over gaat. Hij denkt dat het gaat om goed onderwijs. En om het beantwoorden van ‘grote en kleine vragen waar kinderen en ouders (ook Jongmans zelf zegt hij) tegenaan lopen’. Hij denkt dat het gaat om talentontwikkeling. Hij eindigt het artikel dan ook met te stellen dat we op moeten houden met het denken in ‘probleemkinderen’ en dat we af moeten van het begrip ‘zorg’ in het omgaan met ouders en kinderen. Jongmans geeft aan in een andere wereld te leven. In een wereld van pais en vree, waar ouders wel wat opvoedingsvragen kunnen hebben, die dan goed beantwoord moeten worden, maar dat is het dan ook wel. De echte wereld ziet er echter heel anders uit. Daar raken kinderen soms echt tussen wal en schip. Jaarlijks worden meer dan 50.000 kinderen aangemeld bij het Advies en meldpunt Kindermishandeling Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 kinderen een indicatie omdat ze intensieve zorg nodig hebben. Dan hebben we het over kinderen die sexueel misbruikt worden, die in gescheiden gezinnen niet meer in het nieuwe gezin van moeder en niet meer in dat van vader passen. Situaties waarin sprake is van huiselijk geweld, verwaarlozing. Soms ook gewoon van onmacht van ouders. Dat moet de wethouder niet bagatelliseren. Dat is veel meer dan het beantwoorden van een paar opvoedingsvragen van papa Jongmans. De gemeente krijgt een belangrijke rol in de jeugdzorg. Dan moeten de verantwoordelijken weten waarover ze het hebben. Ik nodig de wethouder graag uit om met mij eens een dagje op werkbezoek te gaan.
Ada Oudhof, SP-fractie gemeenteraad Roosendaal
Ada Oudhof, SP-fractie gemeenteraad Roosendaal
zaterdag 18 september 2010
Collegeprogramma 2010-2014
Afgelopen vrijdag 17 september heeft het Roosendaalse College eindelijk het Collegeprogramma 2010-2014 gepresenteerd. BN De Stem heeft daarover zaterdag verslag gedaan. Ik heb daarover onderstaande opiniestuk voor BNdeStem geschreven.
Het College kiest voor bezuinigingen. De SP heeft altijd al gezegd dat het onverstandig was om een nieuw stadskantoor te bouwen. Mooi dat het College dat nu ook vindt. Hadden ze eerder kunnen bedenken. Voor de rest is het echter een en al treurigheid wat de klok slaat.
Wat gebeurt er namelijk? Het College in Roosendaal gaat helemaal mee in de nieuwe rechtse trend van dit moment. En dat is: ..’het gaat heel slecht in Nederland, we moeten enorm bezuinigen want anders komt het met ons allemaal niet meer goed. Het is daarom onvermijdelijk dat we de sociale zekerheid afbouwen, de werkloosheidsuitkering verkorten, de ontslagprocedures versoepelen, de bijstand verlagen en de zorg verslechteren..’
Is dat nu echt zo noodzakelijk, of is het veel meer een verhaal dat ons wordt aangepraat om die rechtse agenda te kunnen uitvoeren? Ja, we worden op het verkeerde spoor gezet! Afgelopen week is uit berekeningen van het CPB, de OESO en het IMF gebleken dat wij er in Nederland goed voorstaan. Dat ook bij ongewijzigd beleid het overheidstekort aanmerkelijk gaat slinken. En dat het economisch juist heel erg onverstandig is om nu fors te gaan bezuinigen.
Het toekomstige rechtse kabinet heeft belang bij de presentatie van een doemscenario. Maar wat doet het College in Roosendaal: het College doet er nog een schepje bovenop. Kondigt in het collegeprogramma de ‘nachtwakersstaat’ aan. Het staat er echt! De gemeente Roosendaal zorgt alleen nog wat voor de veiligheid en voor de allerzwaksten. Maar dat is het dan ook wel. De burger moet maar voor zichzelf gaan zorgen.
Ik vind dat ontluisterend. De overheid schaft zichzelf af. Dat is ongelofelijk. We zijn als samenleving zo rijk als we nog nooit geweest zijn. Een grote groep in onze samenleving heeft meerdere auto’s voor de deur staan, gaat meerdere malen per jaar op vakantie en het liefst zelfs buiten Europa. Dat vinden we allemaal heel normaal. Maar geld voor essentiële basisvoorzieningen, dat vinden we dan ineens blijkbaar zonde van het geld. En solidariteit met de, ook behoorlijk grote, groep die het allemaal een stuk moeilijker heeft in de samenleving. Daar doen we ook niet meer aan. Dus bouwen we zonder gêne de overheidssector af: weg met de sociale zekerheid, weg met de zorg voor de zwakkeren. Ieder moet maar weer voor zichzelf gaan zorgen. En degene die daar minder goed in is: nou ja die heeft gewoon pech gehad. Of die moet maar beter zijn best doen.
Zo’n samenleving is helemaal niet leuk. En het College in Roosendaal werkt mee aan zo’n samenleving. Lees er de tien gouden regels van het College uit het Collegeprogramma er maar op na. BN De Stem heeft ze afgelopen zaterdag beschreven. De krant heeft dat op een vriendelijke manier gedaan, maar het stond er echt als kopje bij de tweede gouden regel van het College: “Nachtwakerstaat en ‘last resort’. En u weet wat dat is. Een nachtwakersstaat is een staat die zich zo weinig mogelijk met de burgers bemoeit. Waar de overheid alleen nog zorgt voor politie en leger. In de 19e eeuw was dat in Nederland ook zo. Waarna we de staat hebben omgevormd tot een verzorgingsstaat en een welvaartsstaat. We gaan nu weer terug naar af. Dat is wrang voor een rijk land als het onze . De SP is voor een heel andere samenleving. Een samenleving waarin we ook voor elkaar zorgen. Een veel prettiger samenleving.
Ada Oudhof
Het College kiest voor bezuinigingen. De SP heeft altijd al gezegd dat het onverstandig was om een nieuw stadskantoor te bouwen. Mooi dat het College dat nu ook vindt. Hadden ze eerder kunnen bedenken. Voor de rest is het echter een en al treurigheid wat de klok slaat.
Wat gebeurt er namelijk? Het College in Roosendaal gaat helemaal mee in de nieuwe rechtse trend van dit moment. En dat is: ..’het gaat heel slecht in Nederland, we moeten enorm bezuinigen want anders komt het met ons allemaal niet meer goed. Het is daarom onvermijdelijk dat we de sociale zekerheid afbouwen, de werkloosheidsuitkering verkorten, de ontslagprocedures versoepelen, de bijstand verlagen en de zorg verslechteren..’
Is dat nu echt zo noodzakelijk, of is het veel meer een verhaal dat ons wordt aangepraat om die rechtse agenda te kunnen uitvoeren? Ja, we worden op het verkeerde spoor gezet! Afgelopen week is uit berekeningen van het CPB, de OESO en het IMF gebleken dat wij er in Nederland goed voorstaan. Dat ook bij ongewijzigd beleid het overheidstekort aanmerkelijk gaat slinken. En dat het economisch juist heel erg onverstandig is om nu fors te gaan bezuinigen.
Het toekomstige rechtse kabinet heeft belang bij de presentatie van een doemscenario. Maar wat doet het College in Roosendaal: het College doet er nog een schepje bovenop. Kondigt in het collegeprogramma de ‘nachtwakersstaat’ aan. Het staat er echt! De gemeente Roosendaal zorgt alleen nog wat voor de veiligheid en voor de allerzwaksten. Maar dat is het dan ook wel. De burger moet maar voor zichzelf gaan zorgen.
Ik vind dat ontluisterend. De overheid schaft zichzelf af. Dat is ongelofelijk. We zijn als samenleving zo rijk als we nog nooit geweest zijn. Een grote groep in onze samenleving heeft meerdere auto’s voor de deur staan, gaat meerdere malen per jaar op vakantie en het liefst zelfs buiten Europa. Dat vinden we allemaal heel normaal. Maar geld voor essentiële basisvoorzieningen, dat vinden we dan ineens blijkbaar zonde van het geld. En solidariteit met de, ook behoorlijk grote, groep die het allemaal een stuk moeilijker heeft in de samenleving. Daar doen we ook niet meer aan. Dus bouwen we zonder gêne de overheidssector af: weg met de sociale zekerheid, weg met de zorg voor de zwakkeren. Ieder moet maar weer voor zichzelf gaan zorgen. En degene die daar minder goed in is: nou ja die heeft gewoon pech gehad. Of die moet maar beter zijn best doen.
Zo’n samenleving is helemaal niet leuk. En het College in Roosendaal werkt mee aan zo’n samenleving. Lees er de tien gouden regels van het College uit het Collegeprogramma er maar op na. BN De Stem heeft ze afgelopen zaterdag beschreven. De krant heeft dat op een vriendelijke manier gedaan, maar het stond er echt als kopje bij de tweede gouden regel van het College: “Nachtwakerstaat en ‘last resort’. En u weet wat dat is. Een nachtwakersstaat is een staat die zich zo weinig mogelijk met de burgers bemoeit. Waar de overheid alleen nog zorgt voor politie en leger. In de 19e eeuw was dat in Nederland ook zo. Waarna we de staat hebben omgevormd tot een verzorgingsstaat en een welvaartsstaat. We gaan nu weer terug naar af. Dat is wrang voor een rijk land als het onze . De SP is voor een heel andere samenleving. Een samenleving waarin we ook voor elkaar zorgen. Een veel prettiger samenleving.
Ada Oudhof
zaterdag 12 juni 2010
Verkiezingsuitslag 9 juni 2010
De kiezer heeft gesproken. En natuurlijk: de kiezer heeft altijd gelijk. Maar het blijft toch apart. Iedereen is het er wel over eens dat we in de crisis zijn geraakt door de bankiers en door de hebzucht in de samenleving. Het marktdenken heeft niet de oplossing geboden, sterker nog het neoliberalisme heeft ons op de rand van de afgrond gebracht.
En welke oplossing kiezen we nu om deze crisis van rechts op te lossen: dezelfde methode die ons in de crisis heeft gestort. We hebben met zijn allen de VVD de grootste partij van het land gemaakt. Met de PVV in diens kielzog. Ook de PVV zal uiteindelijk de rechtse partij blijken te zijn die het in wezen is, niet alleen op het gebied van de migratie, maar ook op het gebied van de economie: weg met de staat, weg met de ambtenaren, lagere belastingen en leve de markt.
We hebben er met zijn allen belang bij dat er een stabiel kabinet komt. Dat gaat over rechts niet lukken. En Paars Plus: daar gaan we ook niet blij van worden. De VVD zal zich dan omringd weten door partijen die op veel punten diametraal tegenover de VVD-standpunten staan. Je mag aannemen dat de VVD daar alleen iets in ziet, als ze op voorhand veel van hun onderwerpen in een regeerakkoord weten onder te brengen.
Ik hoop dat we uiteindelijk toch over links zullen gaan. Dat de PvdA en het CDA zich van hun beste kant gaan laten zien. PvdA, CDA, SP en Groenlinks. Samen 76 zetels. Met misschien gedoogsteun van D66 of van de Christenunie.
En dat de kiezer dat bij nader inzien dat toch nog niet zo slecht zal vinden.
Ada Oudhof
En welke oplossing kiezen we nu om deze crisis van rechts op te lossen: dezelfde methode die ons in de crisis heeft gestort. We hebben met zijn allen de VVD de grootste partij van het land gemaakt. Met de PVV in diens kielzog. Ook de PVV zal uiteindelijk de rechtse partij blijken te zijn die het in wezen is, niet alleen op het gebied van de migratie, maar ook op het gebied van de economie: weg met de staat, weg met de ambtenaren, lagere belastingen en leve de markt.
We hebben er met zijn allen belang bij dat er een stabiel kabinet komt. Dat gaat over rechts niet lukken. En Paars Plus: daar gaan we ook niet blij van worden. De VVD zal zich dan omringd weten door partijen die op veel punten diametraal tegenover de VVD-standpunten staan. Je mag aannemen dat de VVD daar alleen iets in ziet, als ze op voorhand veel van hun onderwerpen in een regeerakkoord weten onder te brengen.
Ik hoop dat we uiteindelijk toch over links zullen gaan. Dat de PvdA en het CDA zich van hun beste kant gaan laten zien. PvdA, CDA, SP en Groenlinks. Samen 76 zetels. Met misschien gedoogsteun van D66 of van de Christenunie.
En dat de kiezer dat bij nader inzien dat toch nog niet zo slecht zal vinden.
Ada Oudhof
zaterdag 22 mei 2010
Marktwerking bij maatschappelijke projecten in Roosendaal
In de commissie samenleving van afgelopen woensdag stond het voorstel van het College op de agenda om in de toekomst de projectsubsidies voor zorg, welzijn en cultuur te laten aanbesteden.
Organisaties moeten dan elk jaar opnieuw met elkaar concurreren om projecten te mogen gaan uitvoeren. Iedereen mag proberen de opdracht binnen te halen. Dat kunnen dan ook commerciële bedrijven zijn en die kunnen dan ook uit het hele land komen.
De SP is daar niet voor. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft er bijvoorbeeld deze week voor gezorgd dat daar een wetsvoorstel is aangenomen waarin geregeld is dat de gemeenten niet meer tot aanbesteding van de thuiszorg hoeven over te gaan. En waarin ook geregeld is dat er een bodemtarief komt voor de thuiszorg.
Er is dus steeds meer steun voor onze kritiek op de marktwerking en op de aanbesteding van maatschappelijke taken. Toch komt het College in Roosendaal nu dus toch weer met het voorstel om maatschappelijke projectsubsidies te gaan aanbesteden.
Ik heb onze bezwaren daartegen woensdag in de commissie verteld. De kosten worden bij marktwerking misschien lager, de kwaliteit van de dienstverlening wordt er niet beter van. En de continuïteit is weg. Dat is slecht voor de mensen die hier afhankelijk van zijn, het is ook slecht voor het personeel van die instellingen.
De andere partijen leken er woensdag allemaal niet veel problemen mee te hebben. Het was nu eenmaal al veel eerder aangekondigd dat we het zo zouden gaan doen.., waar maakt de SP zich nu weer druk over.., het wordt er misschien wel goedkoper van.., ach, zoveel effect zal het allemaal wel niet hebben… En meer van dat soort argumenten.
Wij als SP’ers laten het er niet bij zitten. Op donderdag 3 juni is de raadsvergadering. Ik ga een motie voorbereiden!
Ada Oudhof
Organisaties moeten dan elk jaar opnieuw met elkaar concurreren om projecten te mogen gaan uitvoeren. Iedereen mag proberen de opdracht binnen te halen. Dat kunnen dan ook commerciële bedrijven zijn en die kunnen dan ook uit het hele land komen.
De SP is daar niet voor. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft er bijvoorbeeld deze week voor gezorgd dat daar een wetsvoorstel is aangenomen waarin geregeld is dat de gemeenten niet meer tot aanbesteding van de thuiszorg hoeven over te gaan. En waarin ook geregeld is dat er een bodemtarief komt voor de thuiszorg.
Er is dus steeds meer steun voor onze kritiek op de marktwerking en op de aanbesteding van maatschappelijke taken. Toch komt het College in Roosendaal nu dus toch weer met het voorstel om maatschappelijke projectsubsidies te gaan aanbesteden.
Ik heb onze bezwaren daartegen woensdag in de commissie verteld. De kosten worden bij marktwerking misschien lager, de kwaliteit van de dienstverlening wordt er niet beter van. En de continuïteit is weg. Dat is slecht voor de mensen die hier afhankelijk van zijn, het is ook slecht voor het personeel van die instellingen.
De andere partijen leken er woensdag allemaal niet veel problemen mee te hebben. Het was nu eenmaal al veel eerder aangekondigd dat we het zo zouden gaan doen.., waar maakt de SP zich nu weer druk over.., het wordt er misschien wel goedkoper van.., ach, zoveel effect zal het allemaal wel niet hebben… En meer van dat soort argumenten.
Wij als SP’ers laten het er niet bij zitten. Op donderdag 3 juni is de raadsvergadering. Ik ga een motie voorbereiden!
Ada Oudhof
vrijdag 30 april 2010
Wethouder Jan Peeters schoffeert gemeenteraad Roosendaal
Wethouder Jan Peeters kent zijn positie nog niet. In de beeldvormende raadsvergadering van 29 april jl. heeft hij de gemeenteraad laten weten dat het tijd wordt dat de tegenstanders van het stadskantoor ophouden met het stellen van kritische vragen aan het College. Hij meldde dat hij daar genoeg van had. Hij vond het niet langer acceptabel dat leden van de raad de risico’s van het project benadrukten, het werd tijd dat ze het College gingen steunen bij het tot stand brengen van een nieuw stadskantoor in Stadsoevers. Hij richtte zich daarbij met name tot de SP en de Nieuwe Democraten.
Peter den Hartog liet weten dat hij die opstelling van Jan Peeters onacceptabel vond. Hij was woedend. En terecht. Jan Peeters moet snel een spoedcursus staatsrecht nemen. Hij begrijpt daar namelijk nog helemaal niets van. En dat is toch verontrustend voor een wethouder. Hij zou toch moeten weten dat de gemeenteraad en niet het College het hoogste orgaan is van de gemeente. Hij hoeft daar de grondwet (artikel 125) maar even voor open te slaan.
Jan Peeters zal zijn arrogante houding in de raad moeten matigen wil hij nog enige tijd wethouder zijn. Natuurlijk hoeven raadsleden het niet met de wethouder eens te zijn. En natuurlijk moeten raadsleden kritische vragen kunnen blijven stellen. Sterker nog, dat is hun taak!!
De gemeenteraad moet het College controleren. De SP-fractie weet dat allang, Jan Peeters weet het nu na 29 april hopelijk ook.
Ada Oudhof
Peter den Hartog liet weten dat hij die opstelling van Jan Peeters onacceptabel vond. Hij was woedend. En terecht. Jan Peeters moet snel een spoedcursus staatsrecht nemen. Hij begrijpt daar namelijk nog helemaal niets van. En dat is toch verontrustend voor een wethouder. Hij zou toch moeten weten dat de gemeenteraad en niet het College het hoogste orgaan is van de gemeente. Hij hoeft daar de grondwet (artikel 125) maar even voor open te slaan.
Jan Peeters zal zijn arrogante houding in de raad moeten matigen wil hij nog enige tijd wethouder zijn. Natuurlijk hoeven raadsleden het niet met de wethouder eens te zijn. En natuurlijk moeten raadsleden kritische vragen kunnen blijven stellen. Sterker nog, dat is hun taak!!
De gemeenteraad moet het College controleren. De SP-fractie weet dat allang, Jan Peeters weet het nu na 29 april hopelijk ook.
Ada Oudhof
zaterdag 17 april 2010
Interview met Emile Roemer in de Volkskrant 17 april 2010
Vandaag stond er een mooi interview met Emile Roemer in de Volkskrant. Hij staat voor een wel heel moeilijke klus. Hij moet de strijd aan met politici die in het publieke debat veel meer ervaring hebben en hij is onbekend en moet ervoor zorgen dat op 9 juni heel Nederland hem kent. Dat is geen gemakkelijke opgave.
Hij is niet kansloos. Ik vind dat in het interview uit de Volkskrant veel pluspunten naar voren komen. Ik zet ze even onder elkaar:
Ada Oudhof
Hij is niet kansloos. Ik vind dat in het interview uit de Volkskrant veel pluspunten naar voren komen. Ik zet ze even onder elkaar:
- Hij komt over als een sympathieke man die niet op die plek is terecht gekomen uit grenzeloze ambitie en doortrapte strategie, maar omdat iemand het toch moest doen.
- Hij is een relatieve buitenstaander (pas sinds 2006 in de Kamer) en we hebben eerder gezien dat velen in ons land dat een voordeel vinden.
- Hij heeft in zijn periode in Boxmeer laten zien dat hij als SP’er in de gemeenteraad en als wethouder kan samenwerken met andere partijen. Zelfs met de VVD. Andere partijen zullen hem dus niet, zoals na de vorige Kamerverkiezingen en zoals we nu ook in Roosendaal bij de coalitiebesprekingen weer hebben gezien, kunnen uitsluiten met het argument dat de SP zich niet constructief opstelt. Hij profileert zich juist als bruggenbouwer.
- Hij slaagt erin, ook in het interview in de Volkskrant, te laten zien waar de verschillen met de PvdA zijn: de PvdA is in tegenstelling tot de SP steeds voorstander geweest van de marktwerking in de zorg, het onderwijs en openbaar vervoer. En dat zullen ze nu nog zijn.
- Hij benadrukt terecht dat de SP niet achter hypes aanloopt zoals nu het verhogen van de AOW-leeftijd terwijl het veel meer de kunst is om de arbeidsdeelname van 55 en 60+ers te verhogen.
- De combinatie Kant/Bos zou na 9 juni erg lastig zijn geworden, de combinatie Roemer/Cohen is denk ik veel kansrijker.
Ada Oudhof
donderdag 8 april 2010
Coalitieakkoord RL, CDA, PvdA en GroenLinks 2010-2014 maakt nauwelijks keuzes
Gisteren is het coalitieakkoord beschikbaar gekomen. De coalitiepartijen schetsen een financieel perspectief met daarin taakstellingen van jaarlijks vele miljoenen euro’s. Er is door de RL, CDA, PvdA en GroenLinks echter nog nauwelijks een begin gemaakt met het aangeven waar de klappen zullen gaan vallen. Ze stellen het uit naar de programmabegroting van 2011. Ze vinden blijkbaar niet dat de burger nu na de verkiezingen wel recht heeft om te weten hoe de verschillende partijen met hun verkiezingsbeloftes zijn omgegaan.
Er worden in het akkoord wel enige tipjes van de sluier opgelicht.
De dure huizenbezitters kunnen gerust zijn. De eerder door de gemeenteraad afgesproken jaarlijkse verhoging van de ozb met 1,25% (boven de inflatie) gaat niet door.
De bezuinigingen lijken vooral de gewone Roosendaler te gaan treffen.
Het nieuwe College zal gaan bezuinigen op de leefbare wijken en dorpen. Officieel is het een speerpunt in het coalitieakkoord, maar feitelijk kondigt de coalitie aan daar jaarlijks 400.000 euro op te gaan beparen.
De coalitiepartijen zien ook besparingsmogelijkheden op de buurt- en dorpshuizen. Hier is gekozen voor eufemistisch taalgebruik: “Vraaggerichtheid zal ook kenmerkend zijn voor de openstelling van de buurt- en dorpshuizen. Dit kan leiden tot aanpassingen in openingstijden, vooral tijdens de vakantieperioden”. Je kan er genoeglijk vanuit gaan dat de coalitiepartijen hier niet bedoelen dat de beschikbaarheid omhoog gaat en dat de openingstijden verruimd gaan worden.
Verder kondigt het College aan dat de majeure opgaven voor de omlegging van de A58 en de Spoorzone worden vertraagd. Het College heeft ook hier mooie formuleringen voor gevonden: “Wij zullen in de realisatie en de financiële voeding…. aansluiten bij de agenda’s van de hogere overheden”. Of ergens anders in de tekst: “het tempo van omlegging A58 en Spoorzone af te stemmen op de rijksambities”. Kortom, wij gaan afwachten wat de rijksoverheid ooit misschien nog eens gaat doen. We gaan ons lijdzaam opstellen. Lijkt mij niet helemaal de goede weg voor een College dat van eigen kracht zou moeten uitgaan.
Het stadskantoor moet van het nieuwe College wel gewoon doorgaan, voor 38 miljoen investering en een budgettair neutrale exploitiatie. Dat terwijl juist hier zo langzamerhand meer dan genoeg signalen aanwezig zijn, dat dit niet zal gaan lukken. Het coalitieakkoord ronkt van de begrippen als politieke moed, vernieuwende bestuurskracht, daadkracht, creativiteit en innovatiekracht. Het had van politieke moed en bestuurskracht getuigd als de conclusies van het second opnion onderzoek serieus zouden zijn genomen. En met het stadskantoor een nieuwe weg zou zijn ingeslagen. Spijtig genoeg is dat niet gebeurd.
En waar ook niet op bezuinigd gaat worden, dat is het aantal wethouders. Er is lang sprake geweest in de onderhandelingen van vier wethouders. Dat zou in deze tijd ook zeer voor de hand hebben gelegen. Echter, niet dus: het nieuwe College gaat weer gewoon met 5 wethouders beginnen. Hoezo, zelf het goede voorbeeld geven!!
Ada Oudhof
Er worden in het akkoord wel enige tipjes van de sluier opgelicht.
De dure huizenbezitters kunnen gerust zijn. De eerder door de gemeenteraad afgesproken jaarlijkse verhoging van de ozb met 1,25% (boven de inflatie) gaat niet door.
De bezuinigingen lijken vooral de gewone Roosendaler te gaan treffen.
Het nieuwe College zal gaan bezuinigen op de leefbare wijken en dorpen. Officieel is het een speerpunt in het coalitieakkoord, maar feitelijk kondigt de coalitie aan daar jaarlijks 400.000 euro op te gaan beparen.
De coalitiepartijen zien ook besparingsmogelijkheden op de buurt- en dorpshuizen. Hier is gekozen voor eufemistisch taalgebruik: “Vraaggerichtheid zal ook kenmerkend zijn voor de openstelling van de buurt- en dorpshuizen. Dit kan leiden tot aanpassingen in openingstijden, vooral tijdens de vakantieperioden”. Je kan er genoeglijk vanuit gaan dat de coalitiepartijen hier niet bedoelen dat de beschikbaarheid omhoog gaat en dat de openingstijden verruimd gaan worden.
Verder kondigt het College aan dat de majeure opgaven voor de omlegging van de A58 en de Spoorzone worden vertraagd. Het College heeft ook hier mooie formuleringen voor gevonden: “Wij zullen in de realisatie en de financiële voeding…. aansluiten bij de agenda’s van de hogere overheden”. Of ergens anders in de tekst: “het tempo van omlegging A58 en Spoorzone af te stemmen op de rijksambities”. Kortom, wij gaan afwachten wat de rijksoverheid ooit misschien nog eens gaat doen. We gaan ons lijdzaam opstellen. Lijkt mij niet helemaal de goede weg voor een College dat van eigen kracht zou moeten uitgaan.
Het stadskantoor moet van het nieuwe College wel gewoon doorgaan, voor 38 miljoen investering en een budgettair neutrale exploitiatie. Dat terwijl juist hier zo langzamerhand meer dan genoeg signalen aanwezig zijn, dat dit niet zal gaan lukken. Het coalitieakkoord ronkt van de begrippen als politieke moed, vernieuwende bestuurskracht, daadkracht, creativiteit en innovatiekracht. Het had van politieke moed en bestuurskracht getuigd als de conclusies van het second opnion onderzoek serieus zouden zijn genomen. En met het stadskantoor een nieuwe weg zou zijn ingeslagen. Spijtig genoeg is dat niet gebeurd.
En waar ook niet op bezuinigd gaat worden, dat is het aantal wethouders. Er is lang sprake geweest in de onderhandelingen van vier wethouders. Dat zou in deze tijd ook zeer voor de hand hebben gelegen. Echter, niet dus: het nieuwe College gaat weer gewoon met 5 wethouders beginnen. Hoezo, zelf het goede voorbeeld geven!!
Ada Oudhof
zaterdag 27 maart 2010
Nederland wordt leuker land bij uitvoering verkiezingsprogramma SP !!!
Het concept verkiezingsprogramma van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni is beschikbaar. Uitvoering van het programma maakt Nederland een veel aantrekkelijker land om in te leven.
In het conceptprogramma wordt nog eens benadrukt dat het afgelopen moet zijn met het neoliberale uitgangspunt dat de markt alles beter kan dan de overheid. De overheid moet weer gewoon hoofdverantwoordelijk worden voor de organisatie van goede zorg en goed onderwijs, voldoende openbaar vervoer en duurzame energie.
Ik noem een aantal onderwerpen dat mij in het programma speciaal aanspreekt:
Dat moet dan wel betaald worden. Ook daar is het SP-programma duidelijk in. Er wordt fors bezuinigd op defensie, op de uitgaven aan externe commerciële adviseurs bij rijk en gemeenten. De belastingen op de hoge inkomens, de vermogens en de winsten gaan omhoog. De kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk. En de aftrek van de hypotheekrente blijft bestaan, maar wordt wel begrensd. Het is toch te gek dat mensen met enorme villa’s en enorme hypotheken dat afwentelen op de gemiddelde belastingbetaler. Even een voorbeeld: iemand met een hypotheek van 800.000 heeft daardoor een belastingvoordeel van ca 25.000 euro. En dat dan elk jaar weer. Het effect daarvan kan zijn dat zo iemand minder belasting betaalt dat iemand met een heel beperkt inkomen.
De SP biedt de kiezer op 9 juni een echt alternatief!
Ada Oudhof
Zie voor het conceptverkiezingsprogramma van de SP:
concept verkiezingsprogramma SP juni 2010
In het conceptprogramma wordt nog eens benadrukt dat het afgelopen moet zijn met het neoliberale uitgangspunt dat de markt alles beter kan dan de overheid. De overheid moet weer gewoon hoofdverantwoordelijk worden voor de organisatie van goede zorg en goed onderwijs, voldoende openbaar vervoer en duurzame energie.
Ik noem een aantal onderwerpen dat mij in het programma speciaal aanspreekt:
- Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om te zorgen voor gemengde buurten en gemengde scholen. In het programma wordt terecht gesteld dat samenleven geen kwestie is van dezelfde religie hebben of dezelfde cultuur. Samenleven is dezelfde taal spreken, samen wonen, samen naar school gaan en samen werken.
- We moeten ervoor zorgen dat mensen beneden de 65 jaar een baan hebben en aan het werk blijven. In het huidige Nederland is slechts een zeer gering percentage van mensen tussen de 60 en de 65 jaar nog aan het werk. Daar moeten we op inzetten. Het domweg verhogen van de AOW-leeftijd is onzinnig en overbodig.
- Er wordt gekozen voor zoveel mogelijk zorg in de buurt, met wijkgezondheidscentra, poliklinieken en consultatiebureaus. Ook thuiszorg bieden we zoveel mogelijk op buurtniveau.
- Er komen meer plekken in de jeugdzorg, meer gezinshuizen en pleeggezinnen. En, als jeugdhulpverlener spreekt mij dat natuurlijk bijzonder aan, jeugdhulpverleners krijgen meer tijd voor contact met kinderen en gezinnen.
- Er komen meer jongerenwerkers en meer voorzieningen voor jongeren in de buurt (zoals buurtcentra).
- De overheid stimuleert extra kleinschalige creatieve centra als o.a. muziekscholen, toneelverenigingen, popcentra en centra voor beeldende kunst.
Dat moet dan wel betaald worden. Ook daar is het SP-programma duidelijk in. Er wordt fors bezuinigd op defensie, op de uitgaven aan externe commerciële adviseurs bij rijk en gemeenten. De belastingen op de hoge inkomens, de vermogens en de winsten gaan omhoog. De kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk. En de aftrek van de hypotheekrente blijft bestaan, maar wordt wel begrensd. Het is toch te gek dat mensen met enorme villa’s en enorme hypotheken dat afwentelen op de gemiddelde belastingbetaler. Even een voorbeeld: iemand met een hypotheek van 800.000 heeft daardoor een belastingvoordeel van ca 25.000 euro. En dat dan elk jaar weer. Het effect daarvan kan zijn dat zo iemand minder belasting betaalt dat iemand met een heel beperkt inkomen.
De SP biedt de kiezer op 9 juni een echt alternatief!
Ada Oudhof
Zie voor het conceptverkiezingsprogramma van de SP:
concept verkiezingsprogramma SP juni 2010
zondag 21 maart 2010
VVD Roosendaal valt uit elkaar; eigen belang belangrijker dan kiezersbelang!!
VVD Roosendaal is gisteren uit elkaar gevallen. Op 3 maart zijn er negen VVD-raadsleden gekozen in de gemeenteraad van Roosendaal. Een kleine 3 weken later beginnen drie fractieleden een nieuwe partij, de Vrije Liberale Partij. En de reden: ruzie wie wethouder mocht worden.
Ik vind het triest. De VVD-kiezer is door de eigen partij in de luren gelegd. Mooie praatjes in de campagne, veel kiezers binnenhalen en dan als het er op aan komt, gewoon voor het eigen belang kiezen. Je zou je toch dood moeten schamen!!
En nu ziet het er naar uit dat GroenLinks hetzelfde gaat doen. Ook de fractievoorzitter van GroenLinks is uit op een baantje. Ook hij heeft gelijk na de verkiezingen laten weten helemaal geen zin te hebben in het raadswerk en heeft aangekondigd dat hij wethouder wil worden en er anders mee zal stoppen. Ook hier zijn de kiezers dus bewust op het verkeerde been gezet. Ik vind dat nogal wat. Het wethouderschap is ook voor GroenLinks belangrijker dat het verwezenlijken van de GroenLinks-idealen.
En de SP dan? Wij vinden dat de informateur na het uiteenvallen van de VVD ook de SP weer bij de coalitiebesprekingen moet betrekken. Niet omdat iemand van ons uit zou zijn op een baantje, maar omdat wij wel graag onze verkiezingspunten in een collegeprogramma opgenomen zouden zien.
En daar zou het bij College-onderhandelingen toch over moeten gaan!!
Ada Oudhof
Ik vind het triest. De VVD-kiezer is door de eigen partij in de luren gelegd. Mooie praatjes in de campagne, veel kiezers binnenhalen en dan als het er op aan komt, gewoon voor het eigen belang kiezen. Je zou je toch dood moeten schamen!!
En nu ziet het er naar uit dat GroenLinks hetzelfde gaat doen. Ook de fractievoorzitter van GroenLinks is uit op een baantje. Ook hij heeft gelijk na de verkiezingen laten weten helemaal geen zin te hebben in het raadswerk en heeft aangekondigd dat hij wethouder wil worden en er anders mee zal stoppen. Ook hier zijn de kiezers dus bewust op het verkeerde been gezet. Ik vind dat nogal wat. Het wethouderschap is ook voor GroenLinks belangrijker dat het verwezenlijken van de GroenLinks-idealen.
En de SP dan? Wij vinden dat de informateur na het uiteenvallen van de VVD ook de SP weer bij de coalitiebesprekingen moet betrekken. Niet omdat iemand van ons uit zou zijn op een baantje, maar omdat wij wel graag onze verkiezingspunten in een collegeprogramma opgenomen zouden zien.
En daar zou het bij College-onderhandelingen toch over moeten gaan!!
Ada Oudhof
vrijdag 12 maart 2010
De nieuwe raad is geïnstalleerd!!!
Gisteren was het dan zover, de installatie van de nieuwe raad: Peter, Bernd en ik zijn als SP’ers benoemd tot lid van de raad van de gemeente Roosendaal. Een vrolijke gebeurtenis met taart en een bos bloemen van de burgemeester.
Toch wel heel apart om nu echt volksvertegenwoordiger te zijn. En ook mooi dat we dat vanuit de SP kunnen doen. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat er een verbinding is tussen onze acties op straat en gesprekken met de Roosendaalse burgers en onze bijdrages en voorstellen in de raad.
We kunnen aan de slag.
Ada Oudhof
Toch wel heel apart om nu echt volksvertegenwoordiger te zijn. En ook mooi dat we dat vanuit de SP kunnen doen. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat er een verbinding is tussen onze acties op straat en gesprekken met de Roosendaalse burgers en onze bijdrages en voorstellen in de raad.
We kunnen aan de slag.
Ada Oudhof
vrijdag 5 maart 2010
SP maakt goede verkiezingsuitslag in Roosendaal
De verkiezingen zijn geweest. We hebben ons gehandhaafd op 3 zetels. Ik ben er blij mee. Het landelijke beeld was niet gunstig voor de SP. Ondanks dat zijn we er, door een goede campagne en een goede fractieleider, toch in geslaagd weer met 3 zetels in de Roosendaalse raad te komen.
Ik dank iedereen die woensdag op ons gestemd heeft. Dat schept verplichtingen voor ons. Wij zullen ontzettend ons best gaan doen om dat vertrouwen waar te maken. Om ervoor te zorgen dat Roosendaal socialer wordt, dat mensen die het niet zo gemakkelijk hebben gehoord worden, dat er in de wijken en dorpen kleinschalige voorzieningen blijven en dat we de andere partijen blijven uitdagen om nog eens goed naar de financiering van het stadskantoor te kijken.
Ik word a.s donderdag geinstalleerd als nieuw raadslid. Ik heb er veel zin in. Ik zal blijven bloggen om te laten zien wat de issues in Roosendaal zijn, welke afwegingen wij daarbij gemaakt hebben en tot welke keuzes dat geleid heeft. En daarbij zullen wij steeds de Roosendaalse inwoners betrekken. Dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen. Door op straat te zijn, acties te doen en met de bewoners uit de wijken en de dorpen in gesprek te blijven.
U blijft van mij horen!!
Ada Oudhof
Ik dank iedereen die woensdag op ons gestemd heeft. Dat schept verplichtingen voor ons. Wij zullen ontzettend ons best gaan doen om dat vertrouwen waar te maken. Om ervoor te zorgen dat Roosendaal socialer wordt, dat mensen die het niet zo gemakkelijk hebben gehoord worden, dat er in de wijken en dorpen kleinschalige voorzieningen blijven en dat we de andere partijen blijven uitdagen om nog eens goed naar de financiering van het stadskantoor te kijken.
Ik word a.s donderdag geinstalleerd als nieuw raadslid. Ik heb er veel zin in. Ik zal blijven bloggen om te laten zien wat de issues in Roosendaal zijn, welke afwegingen wij daarbij gemaakt hebben en tot welke keuzes dat geleid heeft. En daarbij zullen wij steeds de Roosendaalse inwoners betrekken. Dat hebben we altijd gedaan en dat blijven we doen. Door op straat te zijn, acties te doen en met de bewoners uit de wijken en de dorpen in gesprek te blijven.
U blijft van mij horen!!
Ada Oudhof
zaterdag 27 februari 2010
SP Roosendaal is zaterdag reeds gestart met de renovatie stadskantoor
De SP Roosendaal heeft het goede voorbeeld gegeven en is vandaag begonnen met de renovatie van het stadskantoor. Miljoenen euro's kunnen daardoor worden bespaard en besteed aan veel betere doelen.
Bijvoorbeeld aan de versterking van de wijken en de dorpen via het realiseren daar van kleinschalige voorzieningen, door het inzetten van wijkagenten die dagelijks aanspreekbaar zijn, organiseren van stageplaatsen voor jongeren in de eigen woonomgeving en door inschakeling van wijkgebonden thuiszorgers die nog tijd voor je hebben.
We hebben van de actie van vandaag bij het stadskantoor een leuk filmpje gemaakt. Zie elders op mijn blog op op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Q67reVK3OCw
Ada Oudhof
Bijvoorbeeld aan de versterking van de wijken en de dorpen via het realiseren daar van kleinschalige voorzieningen, door het inzetten van wijkagenten die dagelijks aanspreekbaar zijn, organiseren van stageplaatsen voor jongeren in de eigen woonomgeving en door inschakeling van wijkgebonden thuiszorgers die nog tijd voor je hebben.
We hebben van de actie van vandaag bij het stadskantoor een leuk filmpje gemaakt. Zie elders op mijn blog op op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Q67reVK3OCw
Ada Oudhof
dinsdag 23 februari 2010
Bezuinigen in Roosendaal: hoe zeker niet!
Het kabinet is gevallen. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de toekomstige AOW-leeftijd. De kiezers kunnen zich daar in juni bij de Tweede Kamerverkiezingen nu voor het eerst zelf over uitspreken. Het is ook goed nieuws voor diegenen die vinden dat het nu wel genoeg is met het privatiseren van publieke voorzieningen, zoals de spoorwegen, de energiebedrijven, het onderwijs, de thuiszorg en de post. Dat dit helemaal niets opgeleverd heeft en in veel gevallen wel weer kan worden teruggedraaid.
Dat brengt mij ook op de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal van 3 maart. Ook een nieuw kabinet zal niet kunnen ontkomen aan het bezuinigen op het gemeentefonds. De hoogte kan verschillen (en we kunnen er nu in juni bij de landelijke verkiezingen weer wat aan doen om de omvang van de bezuiniging te beperken), maar dat er bezuinigd zal gaan worden, dat is wel zeker.
En dan is het goed dat de Roosendaalse burger weet dat de keus op 3 maart er enorm toe doet. Ook op lokaal niveau kan er namelijk geprivatiseerd worden. En dat gaat, als we niet uitkijken, ook gebeuren. De Roosendaalse VVD liet afgelopen zondag bij het debat in de Erato-zaal weten het een goed idee te vinden om het onrendabele zwembad de Stok maar aan een commercieel bedrijf te verkopen. Dan kost het de gemeente geen geld meer. Hans Verbraak van het CDA opperde op diezelfde zondag de verkoop van Saver. Levert vast ook geld op.
Inderdaad, dat levert vast en zeker geld op. Maar wat levert het nog meer op: dat de kopers van de Stok en van Saver als eerste de onrendabele taken zullen afstoten. Ik kan ze zo bedenken: het baantjestrekken van ouderen in de Stok, het baby- en peuterzwemmen, zwemmen van gehandicaptengroepen en wat Saver betreft: het minder vaak ophalen van afval zal best winstgevender zijn, het wat minder nauw nemen met de duurzame afvalverwerking wellicht ook wel.
Op 3 maart kan de Roosendaalse burger kiezen. Ik hoop dat gekozen wordt voor die partij die kiest voor het op peil houden van essentiële maatschappelijke voorzieningen en niet voor diegenen die, om even geld te kunnen verdienen, onze lokale publieke voorzieningen in de verkoop doen.
Ada Oudhof
Dat brengt mij ook op de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal van 3 maart. Ook een nieuw kabinet zal niet kunnen ontkomen aan het bezuinigen op het gemeentefonds. De hoogte kan verschillen (en we kunnen er nu in juni bij de landelijke verkiezingen weer wat aan doen om de omvang van de bezuiniging te beperken), maar dat er bezuinigd zal gaan worden, dat is wel zeker.
En dan is het goed dat de Roosendaalse burger weet dat de keus op 3 maart er enorm toe doet. Ook op lokaal niveau kan er namelijk geprivatiseerd worden. En dat gaat, als we niet uitkijken, ook gebeuren. De Roosendaalse VVD liet afgelopen zondag bij het debat in de Erato-zaal weten het een goed idee te vinden om het onrendabele zwembad de Stok maar aan een commercieel bedrijf te verkopen. Dan kost het de gemeente geen geld meer. Hans Verbraak van het CDA opperde op diezelfde zondag de verkoop van Saver. Levert vast ook geld op.
Inderdaad, dat levert vast en zeker geld op. Maar wat levert het nog meer op: dat de kopers van de Stok en van Saver als eerste de onrendabele taken zullen afstoten. Ik kan ze zo bedenken: het baantjestrekken van ouderen in de Stok, het baby- en peuterzwemmen, zwemmen van gehandicaptengroepen en wat Saver betreft: het minder vaak ophalen van afval zal best winstgevender zijn, het wat minder nauw nemen met de duurzame afvalverwerking wellicht ook wel.
Op 3 maart kan de Roosendaalse burger kiezen. Ik hoop dat gekozen wordt voor die partij die kiest voor het op peil houden van essentiële maatschappelijke voorzieningen en niet voor diegenen die, om even geld te kunnen verdienen, onze lokale publieke voorzieningen in de verkoop doen.
Ada Oudhof
zondag 21 februari 2010
Nieuw stadskantoor lijkt geen brede steun meer te hebben
Vanmiddag was ik bij het grote verkiezingsdebat met alle lijsttrekkers van de politieke partijen in de Eratozaal. Dit was georganiseerd door de gemeente Roosendaal en BN/DeStem.
Zoals verwacht stond deze middag voor een belangrijk deel in het teken van een nieuw te bouwen stadskantoor. Ook al vond Jan Peeters van Groen Links dat heel vervelend en had de raad daar volgens hem al lang een beslissing over genomen.
De actiegroep Stadskantoor Nee is gisteren met nieuwe getallen over de exploitatie naar buiten gekomen. Ook daaruit blijkt dat een nieuw stadskantoor verre van budgettair neutraal zal zijn. Iets wat de SP dus in december 2009 ook al had aangegeven. Vanmiddag was te zien dat partijen als het CDA en de VVD zullen gaan bewegen. Hans Verbraak en John Hertogh willen in de komende raadsvergadering in een interpellatiedebat vragen stellen aan het College. Zelfs wethouder Steven Adriaansen van de Roosendaalse Lijst liet vanmiddag twijfel blijken. Ook hij gaf aan dat het wat hem betreft niet door zal gaan als blijkt dat de cijfers van de actiegroep kloppen.
De opstelling van de coalitiepartij Roosendaalse Lijst, CDA en de VVD in dit dossier roept veel vragen op. Hoe kan het bestaan dat zij twee maanden geleden instemden met de bouw van een nieuw stadskantoor en nu, op basis van een paar spreadsheets van een actiegroep, toch zelf weer aan het twijfelen gaan. Dat geeft toch te denken!!!
Kortom: verwarring alom! Maar het BNdeStem debat van vanmiddag heeft de verschillen tussen de partijen wel duidelijk bloot gelegd. Een mooi verkiezingsdebat dus. Laat de Roosendaalse burger op 3 maart maar kiezen.
Ada Oudhof
Zoals verwacht stond deze middag voor een belangrijk deel in het teken van een nieuw te bouwen stadskantoor. Ook al vond Jan Peeters van Groen Links dat heel vervelend en had de raad daar volgens hem al lang een beslissing over genomen.
De actiegroep Stadskantoor Nee is gisteren met nieuwe getallen over de exploitatie naar buiten gekomen. Ook daaruit blijkt dat een nieuw stadskantoor verre van budgettair neutraal zal zijn. Iets wat de SP dus in december 2009 ook al had aangegeven. Vanmiddag was te zien dat partijen als het CDA en de VVD zullen gaan bewegen. Hans Verbraak en John Hertogh willen in de komende raadsvergadering in een interpellatiedebat vragen stellen aan het College. Zelfs wethouder Steven Adriaansen van de Roosendaalse Lijst liet vanmiddag twijfel blijken. Ook hij gaf aan dat het wat hem betreft niet door zal gaan als blijkt dat de cijfers van de actiegroep kloppen.
De opstelling van de coalitiepartij Roosendaalse Lijst, CDA en de VVD in dit dossier roept veel vragen op. Hoe kan het bestaan dat zij twee maanden geleden instemden met de bouw van een nieuw stadskantoor en nu, op basis van een paar spreadsheets van een actiegroep, toch zelf weer aan het twijfelen gaan. Dat geeft toch te denken!!!
Kortom: verwarring alom! Maar het BNdeStem debat van vanmiddag heeft de verschillen tussen de partijen wel duidelijk bloot gelegd. Een mooi verkiezingsdebat dus. Laat de Roosendaalse burger op 3 maart maar kiezen.
Ada Oudhof
vrijdag 12 februari 2010
Niet bezuinigen op buurt- en dorpshuizen
Woensdagavond heb ik voor het eerst een commissievergadering Samenleving bijgewoond. Er stonden belangrijke onderwerpen op de agenda. Zo is uitgebreid gediscussieerd over de buurthuizen.
Voor de SP een heel belangrijk onderwerp, omdat wij willen investeren in wijken en dorpen. Buurt- en dorpshuizen spelen daar een centrale rol in.
Dus niet bezuinigen op de buurthuizen, maar juist zorgen dat vanuit de buurt- en dorpshuizen de leefbaarheid van de wijken en dorpen verbeterd wordt!
Gelukkig gaf wethouder Jongmans aan dat het College nog volop bezig is om de organisatie van de buurthuizen in goede banen te leiden. Teleurstellend is het dan ook dat de Roosendaalse lijst en de PvdA nu al hebben aangeven dat het wat hun betreft bespreekbaar is om te bezuinigen op buurt- en dorpshuizen! De SP is daar fel tegen!!
Dorpen en Wijken: maak je sterk!
Ada Oudhof
Voor de SP een heel belangrijk onderwerp, omdat wij willen investeren in wijken en dorpen. Buurt- en dorpshuizen spelen daar een centrale rol in.
Dus niet bezuinigen op de buurthuizen, maar juist zorgen dat vanuit de buurt- en dorpshuizen de leefbaarheid van de wijken en dorpen verbeterd wordt!
Gelukkig gaf wethouder Jongmans aan dat het College nog volop bezig is om de organisatie van de buurthuizen in goede banen te leiden. Teleurstellend is het dan ook dat de Roosendaalse lijst en de PvdA nu al hebben aangeven dat het wat hun betreft bespreekbaar is om te bezuinigen op buurt- en dorpshuizen! De SP is daar fel tegen!!
Dorpen en Wijken: maak je sterk!
Ada Oudhof
maandag 8 februari 2010
Start van mijn blog
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ga ik een blog bijhouden. En mocht het zo zijn, dat ik gekozen zou worden, dan blijf ik het ook daarna doen.
Ik sta 2e op de SP-lijst voor de verkiezingen in Roosendaal. Ik heb net de cursus lokale politiek van de SP afgerond. Daarvoor ben ik de afgelopen maanden steeds op de dinsdagavonden naar Utrecht geweest, samen met veel nieuwe SP-kandidaatraadsleden uit heel Nederland. Dat was heel erg leuk om te doen en voor mij als nieuweling ook heel nuttig.
Afgelopen zaterdag was de afsluitende bijeenkomst van de cursus. Dat was in Tilburg. Daar hebben we in de raadszaal van de gemeente de hele dag een gemeenteraadsvergadering nagespeeld.
Ik denk dat ik er veel van geleerd heb en hoop dat na 3 maart in de praktijk te kunnen brengen.
We willen dat doen in een grote en sterke SP-fractie in Roosendaal. Daarvoor voeren we nu campagne.
U hoort nog van mij!
Ada Oudhof
Ik sta 2e op de SP-lijst voor de verkiezingen in Roosendaal. Ik heb net de cursus lokale politiek van de SP afgerond. Daarvoor ben ik de afgelopen maanden steeds op de dinsdagavonden naar Utrecht geweest, samen met veel nieuwe SP-kandidaatraadsleden uit heel Nederland. Dat was heel erg leuk om te doen en voor mij als nieuweling ook heel nuttig.
Afgelopen zaterdag was de afsluitende bijeenkomst van de cursus. Dat was in Tilburg. Daar hebben we in de raadszaal van de gemeente de hele dag een gemeenteraadsvergadering nagespeeld.
Ik denk dat ik er veel van geleerd heb en hoop dat na 3 maart in de praktijk te kunnen brengen.
We willen dat doen in een grote en sterke SP-fractie in Roosendaal. Daarvoor voeren we nu campagne.
U hoort nog van mij!
Ada Oudhof
Abonneren op:
Posts (Atom)