zaterdag 22 januari 2011

Wat gaan we doen met ‘de agenda van Roosendaal’?

Hoe hardnekkig kan een ideologie zijn? De laatste jaren is duidelijk geworden dat de markt kan falen. We hebben het gezien bij de verzelfstandigingen in de zorg, in het onderwijs en bij het openbaar vervoer. Het is ook duidelijk geworden in de financiƫle sector. Het beeld van graaiende bankiers staat op ieders netvlies. Ook van onderwijsbestuurders van slechte scholen met salarissen ver boven de Balkenende norm. De gewone burger is steeds de dupe. Die moet het doen met slechte dienstverlening. En hij kan nergens verhaal halen.

Dat kan niemand zijn ontgaan. Velen zullen het herkennen en erkennen. Je zou dan verwachten dat dit dan ook leidt tot een wijziging in het denken over de markt. Dat de algemene opinie wordt: het is goed dat de overheid de banken heeft gered, laat ze nu ook maar de essentiƫle maatschappelijke voorzieningen redden.

Helaas, hoe onbegrijpelijk ook, dat gebeurt niet.

Ook niet hier in Roosendaal. Wij gaan hier werken aan de ‘agenda van Roosendaal’. Zoals we weten is dat een bezuinigingsagenda. We moeten in Roosendaal minimaal 15 miljoen euro jaarlijks bezuinigen. Vreemd natuurlijk dat we tegelijkertijd vele miljoenen gaan investeren in een nieuw stadskantoor. Maar dat terzijde. Hoe gaan we die ‘agenda’ uitvoeren?. We gaan de rol van de gemeente terugdringen!! We gaan het initiatief aan de burger zelf laten. De gemeente Roosendaal gaat terugtreden!! De gemeente Roosendaal gaat, zoals het College zelf zegt, weer terug naar de ‘nachtwakersstaat’. U weet wel: de overheid zorgt bij wijze van spreken nog voor de verlichting ’s nachts, maar de rest moet de burger zelf maar uitzoeken.

Wie heeft hier het meeste last van. De burger aan de onderkant van de samenleving. De mensen die het lastig hebben om het hoofd boven water te houden. Die wel enige steun kunnen gebruiken. Een samenleving waarin we deze mensen aan de kant laten staan, is helemaal geen leuke samenleving.

Emile Roemer en Ewout Irrgang hebben gisteren in de NRC een pleidooi gehouden om de banken permanent te redden en de overheidsbemoeienis te handhaven. De overheid moet niet terugtreden, de overheid moet zijn verantwoordelijkheid blijven nemen.

Daar ben ik het mee eens. Dat geldt ook voor ‘de agenda van Roosendaal’. De gemeente moet bezuinigen, dat is vervelend, maar daar kunnen we hier lokaal niets aan doen. Aan de invulling kunnen we wel wat doen. We moeten onze eigen keuzes maken. Ik vind terugtreden geen keuze. Daarmee laten we de mensen in Roosendaal aan hun lot over. Daar wordt niemand blij van.

Ada Oudhof, SP-fractie Roosendaal

SP :: headlines